CROSSKOVÁCSI Marathon 2021

Kattints és tudj meg többet támogatóinkról. Szívesen támogatnád Te is a Crosskovácsit? Akkor gyere és nézd meg szponzorációs lehetőségeinket.

CROSSKOVÁCSI Marathon 2021 - Bemutatkozás
Nagykovácsi lassan a hazai mountain bike sport kultuszhelyévé válik. Támogatják ebben a Nagykovácsiban élő üzletemberek, a helyi vállalkozók, és a polgárok. Versenyünk továbbra is az Intersport-Mountain-Series versenysorozat része.

Nagykovácsi

Nagykovácsi nagyközség Pest megyében, a Pilisvörösvári kistérségben található. Budapest II. és XII.kerületének közelsége rövid idő alatt a budapesti agglomeráció egyik legkedveltebb és legdrágább településévé tette.

A település gyönyörű természeti környezetben fekszik, hegyekkel körülvéve, a Budai Tájvédelmi Körzet-ben, sok különleges faj csak ezen a területen él.

Nagykovácsi település a megye észak-nyugati részén a Pilis hegység két legmagasabb hegye, a Kutya-hegy és a Nagy-Kopasz, valamint a Nagy-Szénás nyúlványai által ölelt völgyben helyezkedik el, Budapest központjától 15 km-re, közel a II. kerület-hez, 340 m-es átlagos tengerszint feletti magasságban. Zsákfalu. Határai: Budapest, Remeteszőlős, Solymár, Pilisszentiván, Piliscsaba, Tinnye, Perbál, Budajenő, Telki és Budakeszi.

Adottságai miatt élénk a turizmus, jellemzően a hétvégi gyalogos és biciklis kirándulók száma magas, a környező erdőkben sok turistaút közül választhatunk, de a jelzések karbantartottsága hagy némi kívánni valót maga után. A település külterületeinek 85%-a természetvédelmi terület. A településen van a központja a Budapesti Amerikai Iskolának (American International School of Budapest).

A közlekedés előnyös, mivel csak egy út köti össze Budapesttel, nincs átmenő forgalom és a tömegközlekedés is elérhető. Hűvösvölgy-ből a 63-as BKV által üzemeltetett busz 4-23 óráig, a 963-as pedig éjszaka közlekedik.

Rövid ismertető a Mountain Bike maraton versenyszámról

A marathon versenyek az UCI, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség szabályzata alapján kerülnek megrendezésre. Az előírás szerint a pálya hossza 80 és maximum 90 km között változhat 1500-2500 m-es szintkülönbséggel.

A rendezőknek körpályát kell kialakítaniuk, melyen több kör megengedett, de egyetlen kör sem ismételhető. A különböző kategóriákat egy időpontban tömegrajttal indítják.

A pályán ellenőrző és frissítő állomásokat kell kialakítani a versenyzők számára. Külső segítség, - műszaki hiba, defekt, láncszakadás stb. esetén - nem megengedett, azt a versenyzőnek önállóan kell elhárítania.

A versenyközpont és a versenypályák helyszíne

A versenyközpont a Nagykovácsi Tisza Kastély, és az azt körülölelő 15 hektáros ősparkban kerül kialakításra, amely Budapest határától 4 km-re a Budai hegységben található. A verseny pályája a Pilis Parkerdő Gazdaság Budakeszi Erdészetének területe, amely közvetlen kapcsolatban van a kastély parkjával. Ezen a 24000 hektáros középhegységi területen kerül kialakításra a 50 km hosszúságú marathon pálya.

A Mountain bike marathon MX jövője

Bár a mountain bike egy aránylag fiatal sportág, napjainkban mégis óriási változásokon megy keresztül. Az a tendencia, amely ma az atlétikára oly jellemző, vagyis a profi pályaversenyek és az utcai tömegfutó versenyek szétválása, mára megjelent a hegyi kerékpár sportban is. A hegyi kerékpározás klasszikus olimpiai száma az XC (cross country), a profi versenyzők, a rendszeresen versenyszerűen kerékpározók, valamint a verseny utánpótlását adó klubokba rendezendő fiatalok számára nyújt versenyzési lehetőséget. A cross marathonok viszont a tömegek, a hobbyból kerékpározók óriási táborát megmozgató versenyrendszerré nőtte ki magát, ahol az XC versenyek elit versenyzői is szívesen indulnak.

 
KAPCSOLAT
KÉRDÉSED, ÉSZREVÉTELED VAN? KERESS MINKET A FACEBOOKON!